
İNANÇ

Temel inanç Esasları
Kur’an’ın ana konularının başında inanç gelmektedir. İnanç, Allah’ın Peygamberimiz aracılığıyla gönderdiği ilkeleri tasdik etmek ve bunların doğru olduğunu tereddütsüz kabul etmektir. İslam inancının temelini tevhit oluşturur. Tevhit, Allah’ın tek olduğuna; eşi, benzeri ve ortağının olmadığına inanmaktır. Bu nedenle tevhit Kur’an’da üzerinde önemle durulan bir konudur. Örneğin tevhit inancı İhlâs suresinde şöyle açıklanır: “De ki: Allah birdir. Allah samettir (Her şey ona muhtaçtır. Hiçbir şey ona muhtaç değildir.). O doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi (benzeri) yoktur.”
Kur’an-ı Kerim’de Allah inancı, melekler ve onların görevleri, peygamberler ve onların mücadelelerinden bahsedilir. Ayrıca Kur’an’da, kader inancı ve ahiret hayatı gibi hususlar da yer alır. Örneğin bu inanç esaslarından bazıları Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade edilir: “Peygamber Rabb’i tarafından kendisine indirilene iman etti, müminler de iman ettiler. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine inandılar…” (Bakara suresi, 285. ayet.)
İslam inancında iman edilecek birtakım esasları bulunmaktadır. Bu esaslaraın tamamına veya bir kısmına iman etmeyen Müslüman olamaz, iman esasları altı tanedir.
Allah’a İman
Allah’a iman etmek demek Allah’ın varlığı, birliği, tek oluşu, eşi benzeri ile zıddının bulunmadığına iman etmek demektir. Buna “tevhid akidesi” de denir. Tevhid kelime-i tevhid ve kelime-i şehadette ifadesini bulmaktadır.
Meleklere İman
Meleklere iman, islam’ın iman esaslarından biridir. (Bakara, 2/285;2.177). Melekler duyu organlarıyla algılanmayan nurani ve ruhani varlıklardır. Erkeklik, dişilik, yemek yemek, uyumak, usanmak, gençlik ve ihtiyarlık gibi özellikleri yoktur. Allah’ın emrinden çıkmazlar. Kanat sahibi son derece güçlü ve kuvvetli varlıklardır. Allah’ın emri ve izni ile çeşitli kılıklara girebilirler. Gözle görülmezler. Gayb bilgileri yoktur.
Kitaplara İman
Allah tarafından bazı peygamberlere bazı kitap ve suhufların indirildiğinde ve bu kitaplardaki öğretilerin doğru olduğuna inanmak islam inanç prensiplerinden biridir. Ancak ilahi kitapların bir kısmı günümüze kadar ulaşmamış, bir kısmı ise (Tevrat, Zebur ve İncil gibi) bir takım değişikliklere uğrayarak (tahrif edilerek) gelmiştir.
Allah’ın sözü olmaları bakımından ilahi kitaplar arasında fark olmamasına rağmen bazıları küçük hacimde bazıları ise büyük boyuttadır.
Suhuf/Sayfalar
Küçük topluluklara onların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde indirilmiş dar çerçeveli birkaç sayfadan oluşmuş risalelerdir. Allah Teala, on sayfası Hz. Adem’e, ellli sayfası Şit’e, otuz sayfası Hz. idris’e, on sayfası Hz. İbrahim’e olmak üzere toplam yüz sayfa indirmiştir.
Tevrat
Hz. Musa’ya indirilmiştir. Bugün elimizde bulunan Tevrat, Tekvin, Çıkış, Levililer, Adat, Tesniye gibi bölümlerinden oluşmaktadır.
Zebur
Hz. Davud’a indirilmiş olup eski ahid içinde “Mezmurlar” adıyla yer almaktadır.
İncil
Hz. isa’ya indirilmiştir. Bugün elimizde incil’in orjinali bulunmamaktadır. İsa’dan yüzlerce yıl sonra incil yeniden yazılmış ancak Hıristiyanlığın ilk çağlarında birbiriyle çelişen, her toplumun kendine özgü yüzlerce İncili ortaya çıkmıştır.
Şu an elimizde bulunan incil ise 325 yılında İznik’te yapılan ruhani bir meclis (konsil) tarafından gerçek olarak kabul edilen dört İncil’den oluşmaktadır. Matta, Markos, Luka ve Yuhanna adındaki İnciller bir kitap haline getirilerek Yeni Sözleşme (Ahd-i Cedid) adını almıştır.
Bir de Hıristiyan alemince yasaklanan ve Kur’anın öğretilerine yakın bir durum arz eden Barnaba İncili bulunmaktadır.
Kur’ânı Kerim
Hz. Muhammed’e indirilmiş son kutsal kitaptır. Günümüze kadar bozulmadan gelmiş tek ilahi kitaptır. Kur’anı Kerim diğer kutsal kitaplar gibi toptan değil parça parça indirilmiştir. Kur’an’ın taşıdığı mesajlar bütün çağların ihtiyaçlarına cevap verecek niteliktedir. Kolayca ezberlenip, anlaşılabilir ve amel edilebilir bir kitaptır.
Peygamberlere İman
İslam’ın iman esaslarından biri peygamberlere iman etmektir. Peygamberlik Allah vergisi olup çalışıp çabalamayla elde edilemez bir makamdır. Allah Müslümanlara hiçbir peygamber arasında ayırıma gitmeksizin hepsine iman etmeyi farz kılmıştır.
Her peygamberde bulunması gereken sıfatlar şunlardır:
Sıdk: Peygamberler doğrudur, dürüsttür, asla yalan söylemezler.
Emanet: Peygamberlerin hepsi güvenilir olup, emanete asla ihanet etmezler.
Tebliğ : peygamberler Allah tarafından aldıkları emir ve yasakları ümmetlerine eksiksiz olarak iletirler.
Fetanet: Peygamberler akıllı ve zeki insanlardır.
İsmet: Peygamberler günah işlemekten korunmuşlardır. Ancak zelle denilen küçük hatalara düşebilirler.
Peygamberler insanlardan seçildiklerinden dolayı oturup kalkmak, yiyip içmek, evlenmek çoğalmak, hastalanmak ve ölmek gibi insani vasıfları taşımaları gayet doğaldır.
Kader ve Kazaya İman
Kader, Allah’ın ezelden ebede kadar meydana gelecek şeylerin zaman, yer ve niteliklerini ezelden bilerek sınırlayıp takdir etmesidir. Kader, kainatı ve içindeki varlıkları belirli bir düzen ve ölçüye göre idaresini sağlayan ilahi kanundur.
Kaza Allah’ın ezelde takdir etmiş olduğu şeylerin zamanı gelince ezeli ilim, iradesi ve takdirine uygun olarak ortaya çıkmasıdır. Kader ve kaza Allah’ın ilim, irade, kudret ve tekvin sıfatlarıyla alakalıdır. Ka-1 der ve kazaya iman, inanç esaslarına değinen ayetlerde (Bakara, 2/177, 285) zikredilmemekle birlikte bazı ayetlerde (Ra’d, 13/8; Kamer, 54/49) işaret edilmiştir.
Ahiret Gününe İman
Ahiret günü Hz. İsrafil’in Allah’ın emriyle kıyametin kopması için Sur’a ilk defa üflemesinden ikinci defa üflemesine, daha sonra cennetliklerin cennete cehennemliklerin cehenneme gitmesine kadar ki zamanı içine alır. Ya da Sura ikinci defa üfürülmesinden sonsuza kadar devam eden zamandır.
Meleklere İman
Peygamberlere İman
Kitaplara İman
Allah'a İman
Ahiret Gününe İman
Kader ve Kazaya İman

